ערבות הדדית בפרויקט “מחוברים” / תלמידי “מחוברים” אורט ערד

תכנית “מחוברים” הוקמה לפני 8 שנים בשיתוף החטיבה החברתית ברשת אורט (“אורטוב”) והקרן לרווחת ניצולי השואה. במסגרת התכנית תלמידים מכיתות ט’-י”ב מאמצים ניצולי שואה, מקיימים איתם קשר שבועי קבוע חם וקרוב, מלווים וחוגגים יחד בהתרגשות ובשמחה חגים, מועדים וימים מיוחדים כגון : “יום המילה הטובה” שבו תלמידי אורט עם תלמידי כיתות ו’ מבתי-הספר היסודיים בעיר בהובלת המחנכים והמנהלות הגיעו עם שלטים אישיים של מילים טובות ומקושטות שהכינו במיוחד לניצולים, וחגגו כולם יחד בנעימים במועדון ניצולי השואה במתנ”ס בליווי סבטלנה המדריכה במועדון, הורסיו – ראש תחום הנכים בגיל השלישי ושמואל קפלן מנהל המועדון.

ניצולי השואה הם אנשים קשישים שעברו חיים קשים מאוד, ורבים מהם חיים בבדידות או בריחוק ממשפחותיהם לכן חשוב מאוד לתת לאנשים היקרים הללו יחס אוהב ותומך. תלמידי אורט ערד בהובלת סבטלנה פולבוי ובתמיכתם של רונית ז’אנו מנהלת בית-הספר ורינת ביטון מנהלת חטיבת הביניים, מגיעים בימים רגילים עד לבתי-הקשישים גם כדי לארח להם לחברה ולבדוק לשלומם וגם כדי ללמד אותם מיומנויות תקשורת טכנולוגיות דרך מחשב שקיבל כל ניצול מטעם התכנית. התלמידים קיבלו הכשרה מיוחדת ומערכים על-מנת להעביר את השיעורים באופן מובנה, מסודר ומותאם לקשישים.

הקשר בין כל אחד מהתלמידים ובין כל ניצול הפך לאישי ושני הצדדים מחכים למפגשים הללו – חלקם אף חשים כמו בתוך קשר משפחתי של סבים וסבתות שמפנקים, צוחקים יחד ומבלים בנעימים. אביטל חכם, תלמידת כיתה י”ב מספרת על ציון מיוחד של “יום האישה” ו”יום האהבה” באופן אישי ביחד עם הגב’ לודמילה גרקובנקו בת ה-82, ניצולת שואה מאוקראינה שהצליחה להימלט ברגעים האחרונים יחד עם אמה מאימת הנאצים בשנת 1941. לקשר הקרוב שנוצר בין השתיים גם המשפחה של אביטל הצטרפה וכולם מרוויחים. גם שרון גור וליאן כספי סיפרו על הקשר הלא מובן מאליו שנוצר עם ניצולת שואה הגב’ פאניה קלוץ בת ה-99 שמברכת על הקשר עם הבנות המקסימות ומעידה על כך ש”הן מאוד טובות בשבילי”. אליהם מצטרפים עוד תלמידים וקשישים ניצולי שואה שיצרו שותפות הדדית מחבקת, תומכת ומעצימה דרך התכנית המופלאה.

לתוך השגרה המבורכת שנוצרה פרצה מחלת הקורונה ובאחת קטעה את המפגשים והותירה את הניצולים היקרים לבדם. אך למרבה המזל ההשקעה בלמידה הממוחשבת נתנה את אותותיה והקשר חי ופועם דרך הסקייפ ואפילו בתדירות גבוהה יותר. שרון וליאן סיפרו כיצד הגב’ פאניה שלחה להם בסיוע המטפלת שלה סרטון ותמונה וגם הן שלחו לה תמונות שלהן וכתבו לה שהן מתגעגעות, אביטל העידה על קשר של כמה פעמים ביום לעיתים בו הן משתפות זו את זו בכתבות ובענייני היום. יוזמה מבורכת נוספת בימים הקשים הללו היא חלוקת מזון שנקנה מכספים שנאספו על-ידי התלמידים במבצעי תרומה בימים שלפני הקורונה. המזון חולק על-ידי מורים מבית-הספר ומתנדבים נוספים מהעיר. כך באים לידי ביטוי ערכי הערבות ההדדית בשיא תפארתם והם מקיימים הלכה למעשה את החזון הבית-ספרי : אהבת האדם ועשיית הטוב.